Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Ik doe niet meer mee versie 2020

Gepubliceerd op 27-09-2021 en laatst gewijzigd op 27-09-2021

Een analyse van het #ikdoenietmeermee-pamflet uit september 2020

In september 2020 kwamen een aantal BN’ers met een pamflet waarmee ze zich verzetten tegen het overheidsbeleid, onder de hashtag #ikdoenietmeermee . Dat werd begeleid met een Youtube-filmpje waarin ze allemaal riepen:

Alleen samen krijgen we de overheid weer onder controle, ik doe niet meer mee, free the people.

Kort daarna zijn ze er allemaal snel van teruggekomen en hebben de meesten hun sporen uitgewist. Het pamflet is nog te vinden op de Instagram-pagina van Dorien Rose Duinker:

Aangezien de hashtag #ikdoenietmeermee nu weer rondgaat, is het goed even te kijken naar wat ze toen wilden. Een bewerking van mijn Twitter-draadje van 22 september 2020.

Wat staat er nou precies in dat pamflet van al die C-artiesten van “ik doe niet meer mee”?

Dit pamflet is verspreid door een stel artiesten, modellen en influencers. Een influencer is iemand met een mooi smoel die andermans teksten voorleest. Een artiest is iemand met een mooi smoel die andermans teksten zingt en dat niet vals doet dankzij Autotune. Een model is iemand met een mooi smoel die niet eens de mond opendoet. Kortom, we hebben het hier bepaald niet over de intellectuele crème de la crème van Nederland. Meer over het rapalje.

De tekst van het pamflet is dan ook niet van een van hen maar van een mysterieuze club http://watchdogs.nl . Dat is niet eens hun domeinnaam. Het NRC zegt dat Viruswaanzin erachter zit, wat niet verrassend is.

Het rapalje vindt dat het niet langer kan. Ze claimen zelfs te staan voor goede gezondheidszorg, maar hoe zij daar een bijdrage aan leveren of zelfs maar iets mee te maken hebben komt niet uit de verf.

Vervolgens klagen ze dat de maatregelen rammelen. Kennelijk zien ze wel noodzaak voor maatregelen en dat er een gezondheidscrisis is in de vorm van een pandemie, anders zeg je dat niet. Dit punt is belangrijk om vast te houden.

Ze klagen dat de ouderen vergeten worden. Dat was in maart/april misschien het geval, maar inmiddels zijn de omstandigheden in verpleeg- en bejaardenhuizen goed op orde gebracht.

Ze klagen dat de economie op instorten staat. Dat is een gotspe. De enige sector die op instorten staat is de sector waar het rapalje zelf vandaan komt en hun brood mee verdient. Dit is puur eigenbelang.

Ze klagen dat menselijk gedrag strafbaar wordt gesteld. Welk gedrag precies? Deze uitspraak is nietszeggend. Moorden en stelen is ook menselijk gedrag en is al duizenden jaren strafbaar.

Ze klagen over de toekomst van de kinderen, terwijl die dit schooljaar allemaal weer volledig naar school zijn gegaan.

Kortom, de klachten slaan nergens op.

Het rapalje heeft zichzelf het afgelopen half jaar verder achteruit zien gaan. Ze zeggen hier dus ronduit dat het hen alleen gaat om de eigen portemonnee, en dat ze dat belang boven dat van het collectief stellen.

Vervolgens gaan ze van allerlei maatregelen en middelen vragen stellen over de effectiviteit. Dit is hoogst merkwaardig. Eerder erkenden ze dat dat er sprake was van een crisis en nu bestrijden ze de maatregelen die daartegen genomen zijn, zonder met alternatieven te komen.

Dit is een fundamentele tegenstrijdigheid van het pamflet: enerzijds erkent het dat er een pandemie is, anderzijds bestrijdt het de genomen maatregelen. Dit geeft eens te meer aan dat het pamflet niets anders is dan een hypocriete oproep voor de eigen portemonnee.

Het nut van mondkapjes is vrij evident, al is het dan niet rigoureus wetenschappelijk bewezen. Elke druppel die door een mondkapje tegengehouden wordt, komt niet op een medemens en kan die dus niet besmetten.

Het nut van de 1,5 meter is allang bewezen en is ook evident. Druppels vallen grofweg binnen die afstand op de grond in plaats van dat ze landen op een medemens en die besmetten.

De vragen over de PCR-test zijn wel de grootste gotspe. Het rapalje baseert zich hier op de stemmingmakerij van Mario Ortiz, een afgestudeerd chemicus die DJ geworden is en Willem Engel, een mislukt promovendus.

PCR is een solide methode die al meer dan 20 jaar gebruikt wordt voor het detecteren van allerlei virussen en organismen, waarvan de do’s en don’ts goed bekend zijn. PCR-tests behoren tot de meest betrouwbare tests in de hele medische wereld.

De diverse PCR-testkits voor SARS-CoV-2 die op de markt zijn, zijn alle geëvalueerd en de betrouwbaarheid is bekend. Zie hier voor een overzicht. En er zijn veel meer artikelen hierover te vinden.

Het is derhalve dan ook een gotspe om te eisen dat de Tweede Kamer nog een onderzoek moet gelasten naar de betrouwbaarheid van PCR-tests.

Het is ook een gotspe dat kritische artsen de mond gesnoerd zouden worden: het pamflet zelf geeft een tegenvoorbeeld daarvan in de vorm van de zogenaamde “brandbrief”. Geen van die artsen is de mond gesnoerd.

Van die brandbrief beweren ze dat er maar liefst 2.555 zorgprofessionals het ondertekend hebben. Dat is een aperte onwaarheid: slechts 240 namen zijn gepubliceerd, voor de rest zijn het namen als prof.dr. Juffrouw Ooievaar, Grote Smurf of Samuel Hahnemann.

Het rapalje klaagt dat angst slecht is voor het immuunsysteem, maar ze gaan eraan voorbij wie hier angst onder de bevolking veroorzaakt. Het virus is er, gaat rond en besmet mensen. De overheid neemt maatregelen om dat tegen te gaan.

Tegelijkertijd zijn er groepen en personen als Viruswaanzin, Maurice de Hond en dit rapalje die hun best doen om het overheidsbeleid te frustreren en te ondergraven, en mensen op te zetten zich niet aan de maatregelen te houden.

Niet de Staat, maar gij, gij, gij is het die de bevolking angst bezorgt.

Niet de Staat, maar gij, gij, gij is het die mensen bang maakt dat er in de supermarkt geen afstand gehouden wordt.

Niet de Staat, maar gij, gij, gij is het die mensen bang maakt dat naasten zich niet laten testen en besmettelijk kunnen zijn.

Niet de Staat, maar gij, gij, gij is het die ervoor zorgt dat mensen geen mondkapjes dragen.

Kortom, het argument van angst is weer een staaltje van hypocrisie: het is juist het rapalje dat dit pamflet verspreidt die angst veroorzaakt onder de bevolking, niet de overheid.

De vraag waar de griep gebleven is, is te dol voor woorden. Griep verdwijnt in het voorjaar en komt zo in november terug. Er is normaliter geen griep in deze tijd van het jaar.

De dodelijkheid van het virus is ook redelijk in kaart gebracht: de IFR ligt tussen de 0,5% en 1,0%. Daarmee is SARS-CoV-2 vele malen dodelijker dan polio, om een ander voorbeeld van een A-lijst infectieziekte te noemen.

Het rapalje kan duizend maal roepen dat ze “slechts” symbolisch nee roepen, deze oproep wordt wel verspreid onder honderdduizenden volgers en door velen daarvan serieus genomen. Acties hebben consequenties.

De dames en heren kondigen aan dat ze niet meer meedoen. Be my guest. Maak er een eind aan. Rot op uit dit land. Maar val de grote meerderheid van de bevolking die wel solidair met hun medemens is niet lastig met je ophitserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *