Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Vaccinbewijsfraude

Gepubliceerd op 15-05-2021 en laatst gewijzigd op 15-05-2021

Hoe voorkom je fraude met vaccinbewijzen met betrekking tot COVID-19?

Een twitteraar deelde met mij per DM de volgende zorg:

Hoe voorkom je dat deze mensen vaccins inkopen naast iemand zijn arm spuiten en ze wel een registratie geeft? https://twitter.com/veen_els

Ik ben heel bang voor vaccin bewijs fraude dit jaar.

Dat is een heel terechte zorg. Ik volg al enkele jaren de antivax-scene op social media, en antivaxxers zijn niet te beroerd om een bewijsje te vervalsen. Ze willen zich niet laten vaccineren, maar als ze naar een tropisch land moeten waar reisvaccinaties voor nodig zijn, draaien ze de hand er niet voor om om een vaccinatiebewijs te (laten) vervalsen.

Bij de discussie omtrent KDVs en vaccinaties in het RVP kwam dit probleem ook op en waren er antivaxxers die met de gedachte speelden om bewijsjes van een BMR-prik te vervalsen zodat ze hun kroost ongevaccineerd naar een KDV konden brengen. Daar kun je tenminste nog de KDVs zonodig toegang geven tot de elektronische administratie van het RIVM; en je mag erop vertrouwen dat bij de GGD niemand werkt die net doet alsof hij/zij een inenting geeft.

Maar met COVID komt een signifcant deel van de vaccinatiecampagne neer op de circa 13.000 huisartsen in Nederland. Hoe controleer je dat die niet sjoemelen? Dan denk ik aan “corona-kritische” artsen zoals de bovengenoemde Els van Veen uit Kampen (die gelukkig per 1 januari niet meer werkzaam is als huisarts).

Het antwoord is eenvoudig: nee. Het scenario in de vraag waar ik mee begon is niet te voorkomen.

We kunnen alleen maar hopen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, alsmede het OM, er bovenop zitten als zoiets het geval is en harde maatregelen treffen: intrekken licentie, gevangenisstraf.

2 gedachten over “Vaccinbewijsfraude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *