Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Interview met een proefkonijn

Mijn vriendin Karin Sluurman doet mee aan het HERALD-onderzoek naar het CVnCoV-vaccin. Zij vertelt over haar ervaringen.

Het Herald-onderzoek wordt in Nederland gecoördineerd door het UMC Utrecht. Verder nemen deel het UMC Amsterdam, de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en het Amphia-ziekenhuis in Breda. Karin neemt aan dit onderzoek deel via het Amphia-ziekenhuis. Voor een technische beschrijving van het Herald-onderzoek zie de pagina over het CVnCoV-vaccin.

Wat was de reden voor u om mee te doen aan dit onderzoek?

Financiële redenen. Ik wilde minder afhankelijk zijn van de alimentatie van mijn ex-man.

Speelde het ook een rol dat u daarmee een bijdrage aan de wetenschap doet, en aan de strijd tegen corona?

Dat was een fijne bijkomstigheid, zeker gezien wat er gebeurd is tijdens het onderzoek.

Wat voor indruk had u van het onderzoek?

Het onderzoek was heel professioneel, prettige mensen, alles goed gedaan: bloeddruk opgemeten, goede vragen gesteld. Het was een prettig team, met zorgzame mensen, en na alle handelingen werd er in de huiskamer voor je gezorgd. Daar was een gastvrouw die je op je gemak stelde, een praatje maakte, en zo zorgde voor een goede sfeer. Wat mij opviel was het enthousiasme van de deelnemers.

Informed consent

Hoe verliep het onderzoek? U had eerst een intake?

Dat klopt. Bij de intake vroeg de arts naar mijn leeftijd, naar mijn gewicht — daar heb ik een paar kilo’s van af gesmokkeld — naar mijn gezondheid, mijn medicatie.

Werd er ook bloed afgenomen?

Nee, de intake was alleen een mondelinge anamnese.

Daarna kreeg u de eerste vaccinatie. Hoe ging dat in zijn werk?

Dat was een paar weken later. Ik werd opgeroepen, ging een kamertje in. Er werd gevraagd of ik accoord ging, ik zei ja, er werd gevraagd in welke arm ik de vaccinatie wilde, ik zei in de linkerarm. De vaccinatie was binnen tien seconden gebeurd, ik heb er niets van gevoeld, en ik stond zo weer buiten. Toen mocht ik naar de huiskamer, waar ik een kopje thee kreeg en een stuk ontbijtkoek.

Mocht u daarna direct naar huis?

Nee, ik moest wel een half uur in de huiskamer blijven, voor het geval dat ik onwel zou worden.

De arts zei dat nu wel duidelijk was dat ik het vaccin gekregen had

Vier weken erna kreeg u de tweede vaccinatie. Dat ging net zo?

Nee, dat liep anders. Ik ging er heen met de instelling van “what could possibly go wrong”. Ik ging terug naar de huiskamer en ik dacht nog: wat doe ik hier. Na het verplichte halfuurtje liep ik naar beneden, en toen zag ik groene bankjes staan en werd ik dizzy. Toen heb ik even gewacht tot ik weer kon staan en ben weer naar boven gelopen naar de ruimtes van de Herald-studie. Daar heeft een arts mij onderzocht. Die heeft niets gevonden, maar hij zei wel dat dit betekende dat ik het vaccin gekregen had: van een placebo kon ik onmogelijk zo’n bijwerking hebben.

Ik ben op de bank gaan liggen in de huiskamer, Daniël heeft me toen opgehaald en omdat ik bij het opstaan van de bank duizelig was moest ik in een rolstoel vervoerd worden naar de parkeergarage. De volgende dag had ik ontzettende pijn aan mijn linker bovenarm en kon ik helemaal niets meer.

Heeft u of de arts enig idee waar die bijwerkingen van komen?

Nee.

Wanneer krijgt u officieel te horen of u het vaccin of het placebo hebt gehad?

Eind mei, begin juni, wordt het onderzoek gedeblindeerd.

Was de tweede prik het eind van het onderzoek?

Ik ben een paar weken daarna nog een keer teruggegaan. Toen hebben ze bloed afgenomen en de bloeddruk gemeten, die nu gedaald was. De eerste keer, bij de intake was die alarmerend hoog, en toen moest ik daarom de dag daarop naar de huisarts.

Ze willen mij langer volgen omdat ik een interessant geval ben

Daarmee is het onderzoek afgelopen?

Nee, men wordt anderhalf jaar gevolgd, en ze willen mij graag nog langer dan dat volgen: ze vinden mij een interessant geval vanwege mijn medicatiegebruik en omdat ik onwel ben geworden na de tweede vaccinatie. Zodat ze iets in de bijsluiter kunnen schrijven, dat is wat mij verteld is.

Dagelijks gevolgd met behulp van een app

U hebt uw medicatiegebruik op moeten geven?

Ja, die heb ik bij de intake op moeten geven, en die moet ik dagelijks invullen in de Herald-app.

Wat moet u nog meer in die app invullen?

Ik moet dagelijks invullen of ik last heb van smaak- of reukverlies, niesten, hoezen, welke medicijnen ik gebruik, of ik koorts heb, en of ik een arts gezien heb, en een aantal andere dingen. Dat moet ik vanaf de intake doen gedurende anderhalf jaar.

Vindt u het leuk om mee te doen aan een medicijnonderzoek?

Ja, ik zou graag nog een keer meedoen aan een medicijnonderzoek.

Heeft u ook kritiek op het onderzoek?

Ik vind dat ze sommige dingen grondiger hadden mogen doen: doorvragen over medicijngebruik, en proefpersonen op de weegschaal zetten in plaats van ze te vragen naar hun gewicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *