Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

De uitbraak op de Seychellen

Gepubliceerd op 13-05-2021 en laatst gewijzigd op 14-05-2021

Betekent de huidige uitbraak op de Seychellen dat vaccinaties niet werken?

De Seychellen hebben onlangs corona-maatregelen opgeheven omdat er al een fikse vaccinatiegraad van rond de 60% was, en hebben daarna een grote toename gezien in het aantal corona-gevallen. Betekent dit nu dat vaccinaties niet werken? De gegevens die ik hier gebruik zijn gebaseerd op een artikel van Bloomberg van 10 mei en een artikel van CNBC van 13 mei, alsmede van Our World in Data.

CNBC rapporteert dat:

Of all the positive cases, the health ministry said 63% had either not been vaccinated or had only received one dose of SinoPharm or Covishield, but 37% of the new infections were in people who had received both doses.

In de week tot en met 9 mei zijn er 500 gevallen bijgekomen. Daarvan waren dus 37%, oftewel 185, volledig gevaccineerd, en 315 niet.

Bloomberg schrijft dat:

 Seychelles has fully vaccinated 62.2% of its population

waarvan

In Seychelles, Sinopharm shots were issued to 57% of those who were fully inoculated and the rest with Covishield, a vaccine made in India under a license from AstraZeneca Plc.

Van de bevolking van 100.000 mensen, zijn dus 62.200 geheel gevaccineerd, en 37.800 niet. Dat maakt de kans om ziek te worden als je

  • gevaccineerd bent: 185 / 62.200 = 0,297%
  • niet geheel gevaccineerd bent: 315 / 37.800 = 0,833%

en daarmee is de kans om ziek te worden als je gevaccineerd bent dus een factor 2,8 zo klein. Vaccineren heeft derhalve wel degelijk zin.

Daarbij moet ook in het oog gehouden worden dat geen van beide vaccins die op de Seychellen gebruikt worden, een heel erg hoge bescherming bieden. AstraZeneca of Covishield biedt een ca. 70% bescherming tegen ziekte, en Sinopharm claimt 79%. De factor 2,8 bescherming die we hierboven berekend hebben komt overeen met een beschermingsgraad van 64%. Dat is wat lager dan de vaccinfabrikanten noemen, maar dit is ook een kleine sample en een erg grove berekening.

De getallen die uit de Seychellen gerapporteerd worden zijn wel degelijk in lijn met wat er van deze vaccins bij deze vaccinatiegraad te verwachten is.

4 gedachten over “De uitbraak op de Seychellen

  1. ‘Dat geen van beide vaccins … een heel erg bescherming bieden.’

    In deze zin ontbreekt het woordje ‘hoge’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *