CVnCoV
Gepubliceerd op 12-05-2021 en laatst gewijzigd op 14-05-2021 <!– door Daniël Tuijnman –>
Beschrijving
De ontwikkeling van het CVnCoV-vaccin is direct in januari 2020 begonnen, en het leek een van de grootste kanshebbers te zijn — zozeer, dat Trump in maart 2020 de exclusieve rechten probeerde te krijgen, en in juni 2020 de Duitse overheid in reactie daarop een belang van 23% in de onderneming nam. Inmiddels is het vaccin ingehaald door technologie-concurrenten BioNTech/Pfizer en Moderna, en door AstraZeneca en Johnson&Johnson. Het klinische onderzoek is in juni 2020 begonnen, en bevindt zich momenteel in fase 3; toelating op de Europese markt wordt verwacht in juni 2021. Voor de ontwikkeling en productie is CureVac allianties aangegaan met Bayer en GSK.
CVnCoV is een RNA-vaccin. Toediening bestaat uit twee doses van 12μg, die met vier weken tussenruimte ingeënt worden. Zoals de andere RNA-vaccins, moet CVnCoV ook bewaard worden bij heel lage temperatuur, -60℃, maar volgens de fabrikant kan het 3 maanden bewaard worden bij +5℃.
Toelating
Het CVnCoV-vaccin is op het moment nog nergens toegelaten. Het bevindt zich thans in fase 3 van het klinisch onderzoek. Dit wordt onder andere in Nederland uitgevoerd.
Herald-studie
Herald is de fase 2b/fase3-studie van het klinisch onderzoek. Dit onderzoek wordt in diverse landen in Europa en Zuid-Amerika uitgevoerd, waaronder Nederland. In Nederland wordt het onderzoek gecoördineerd door het UMC Utrecht; verder doen mee de Noordwest-Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het UMC Amsterdam en het Amphia-ziekenhuis in Breda. Inmiddels is inschrijving gesloten. Het protocol van de studie staat op de site van CureVac.
De fase 3-studie omvat 32.500 proefpersonen, die random 1:1 verdeeld worden over een testgroep die het vaccin krijgt, en een controlegroep die een zoutoplossing krijgt.
Na een intake van de proefpersoon bestaat het onderzoek uit:
- op dag 1 de eerste vaccinatie
- op dag 29 de tweede vaccinatie
- op dag 43 een controlebezoek aan het ziekenhuis
- op dag 57 en dag 120 een telefoontje van de onderzoekers om te informeren naar de gezondheid
- op dag 211 (7 maanden) een tweede controlebezoek aan het ziekenhuis
- op dag 302 (10 maanden) een derde telefoontje
- op dag 393 (13 maanden) een vijfde en laatste ziekenhuisbezoek
Bij alle ziekenhuisbezoeken wordt bloed geprikt om, onder andere, antistoffen te meten.