Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Theo Schetters

Gepubliceerd op 05-09-2021 en laatst gewijzigd op 05-09-2021

Theo Schetters heeft in Utrecht immunologie gestudeerd, en heeft daarna in Nijmegen promotie-onderzoek gedaan naar malaria, afgerond met een proefschrift “Defense mechanisms against Plasmodium berghei in mice”.

Intervet / MSD Animal Health

Daarna heeft Schetters 26 jaar gewerkt bij Intervet in Boxmeer, uiteindelijk als projectleider voor parasitische ziektes bij dieren. Hij heeft zich in die tijd met twee vaccins beziggehouden tegen parasieten bij dieren.

Ten eerste heeft hij een vaccin tegen coccidiosis bij kippen naar de markt gebracht. Het concept voor dit vaccin was door Intervet van elders ingekocht en Schetters heeft daar geen noemenswaardig onderzoek naar gedaan. Het vaccin is ca. 2000 op de markt gekomen onder de naam “Nobilis Cox ATM”, en is inmiddels weer teruggetrokken.

Ten tweede, en in hoofdzaak, heeft Schetters een vaccin ontwikkeld tegen babesia-infecties bij honden. Dit vaccin is in 2005 op de markt gekomen onder de naam “Nobivac Piro”, en is in 2013 door Intervet weer van de markt gehaald omdat het te veel bijwerkingen had.

Kort na de overname van Intervet door Merck, Sharp & Dohme is Schetters bij een reorganisatie afgevloeid. Daarna heeft hij her en der als consultant gewerkt, zoals diversen van zijn collega’s, via zijn eenmans-bv ProtActivity.

Professor

Voor de ontwikkeling van het babesia-vaccin werkte Intervet samen met de Universiteit van Montpellier; die was daarin geïnteresseerd omdat babesia veel in die streek voorkomt. Als deel van de overeenkomst tussen Intervet en de universiteit heeft Schetters vanaf 2004 daar een gasthoogleraarschap bekleed. Sinds 2017 is hij ook gasthoogleraar aan de Universiteit van Pretoria.

COVID-pandemie

Schetters sluit zich in het najaar van 2020 aan bij het Artsen Covid Collectief als lid van de “Klankbordgroep”. Hij laat zich ook niet onbetuigd op LinkedIn. Zo beweerde hij met droge ogen in november 2020 dat er al groepsimmuniteit was en staat die bewering er nog steeds zonder enige reflectie.

Groepsimmuniteit, vlak voor de derde golf

In januari doet Schetters van zich spreken met een interview door Flavio Pasquino. Deze video wordt meer dan een miljoen keer bekeken. Er volgen diverse debunks van, achtereenvolgens, ondergetekende, Maarten Costerus in het Reformatorisch Dagblad, Amra Dorjbayar, Vincent Merckx bij de VRT en Maarten Keulemans in de Volkskrant.

Schetters staat geen van zijn critici te woord maar houdt een nieuw interview bij Pasquino waarin hij een beetje terugkrabbelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *