Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Robin Fransman liegt over WHO-bulletin

Gepubliceerd op 03-03-2021 en laatst gewijzigd op 29-12-2021 <!– door Daniël Tuijnman –>

Robin Fransman maakt veel misbaar over het WHO-bulletin van 14 december 2020, en doet alsof er van alles veranderd is. In werkelijkheid staat er niets schokkends in, vooral: lees de instructies.

Het draadje van Robin Fransman:

gaat over deze WHO Information Notice, 2020/05 versie 1, die inmiddels niet meer op de website van de WHO te vinden is.

Dat punt (3) van Robin staat niet in het bulletin. Dit is de bewuste paragraaf waar het klinisch beeld wordt genoemd. Er wordt alleen gezegd “encouraged take into consideration […] clinical signs”. Dat is geen wet van Meden en Perzen, en in de GGD-teststraten is dat niet mogelijk.

Let ook op de inleiding van de paragraaf: daar staat “As the positivity rate for SARS-CoV-2 decreases” en daar is de conclusie op gebouwd. Bij een positivity rate van 12% is er van “decrease” allesbehalve sprake.

Ook bij punt (4) slaat Robin de plank mis. Er staat als aanbeveling: “Provide the Ct value in the report to the requesting healthcare provider.” Dat is dus niet naar de patiënt, maar naar de GGD in het Nederlandse geval.

Voor de rest is het advies voor iemand die ervaring heeft met PCR een reeks open deuren, en drukt het bulletin verder de gebruiker op het hart dat de gebruiksaanwijzing van zijn kit wel eens gewijzigd kan zijn sinds maart.

Kortom: er is hier niet veel aan de hand.

Vervolgens zegt Robin, die econoom is en geen ruk van medische zaken afweet, dat we zijn blogje moeten lezen dat hij met Evelien Peeters, een kwakzalver – onder andere beoefenaar van Traditionele Chinese Geneeskunst – heeft geschreven.

Tot slot citeert hij “WHO has received user feedback on an elevated risk for false SARS-CoV-2 results” maar vergeet de clausule die erbij staat:

“when testing specimens using RT-PCR reagents on open systems. “

Een “open system” is een PCR-systeem waarbij je niet vast zit aan de dyes en primers die de fabrikant van het systeem je levert maar waarbij je die bij een derde kan kopen. Logisch dat je dan wat beter moet uitkijken waar je mee bezig bent.

Lees ook Martijns draadje:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *