Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Robin Fransman bij Op1, 8 oktober 2020

Gepubliceerd op 25-02-2021 en laatst gewijzigd op 11-03-2021

Robin Fransman pleit voor een plan waarvan hij zegt dat het de kwetsbaren beschermt terwijl het dat juist niet doet.

Op 8 oktober 2020 heeft Robin Fransman @RF_HFC zich bij @op1npo aangediend als de nieuwe ster aan het firmament die ervoor pleit om het SARS-CoV-2-virus vrolijk rond te laten gaan en een ravage aan te laten richten.

Het opvallende is dat Robin een econoom is, maar dat hij werkelijk geen enkele uitspraak deed over economie. Hij maakte wel aan de lopende band medische claims, een vakgebied waarvoor hij ten enen male niet gekwalificeerd is, en daarbij had hij het voortdurend fout.

Robin begon zijn betoog dat er een lange termijn plan moet komen “omdat het virus nooit meer weggaat”. Dat is een grote drogreden: het poliovirus, het mazelenvirus en het rubellavirus zijn ook niet weg maar die hebben we wel onder controle en zorgen niet voor een ravage.

Robin vervolgde dat er geen garantie is dat er een vaccin komt en kwam met een reeks talking points tegen vaccins waar Willem Engel jaloers op zou zijn. Op het moment zijn er 199 vaccins in de pre-clinical stage, 39 in fase 1 of 2 en 10 in fase 3.

In het algemeen geldt dat medicijnen die fase 2 succesvol hebben afgerond, een kans van 75-90% hebben om ook fase 3 af te ronden en een vaccinontwikkeling die door de industrie gefinancierd wordt 40% kans van slagen heeft.

Robins volgende talking point tegen een vaccin was “dat het niet kan werken”. Dat is nonsens: een vaccin dat door de trials heenkomt is effectief, al mag die effectiviteit van de FDA dan zo laag zijn als 50%. Het kan geen suikerwater zijn zoals Robin malicieus suggereert.

Robins volgende bezwaar tegen een vaccin is dat het dan misschien bij de kwetsbare groepen niet zou werken. Hij doet dus alsof de mensen die aan die vaccins werken bij allerlei farmaceuten, en de mensen bij de FDA en de EMA en andere autoriteiten daar niet naar zouden kijken.

Robins volgende bezwaar is dat mensen het misschien niet zouden willen nemen. Ga zo door met angst zaaien, Robin, want zo wordt dat een self-fulfilling prophecy. Waarom sluit je je niet direct aan bij Viruswaanzin, met je antivax-agenda?

Robins komt dan ook nog met het bezwaar dat het wel zes maanden zou duren voordat productie is opgestart. Kennelijk heeft Robin gemist dat de Bill Gates een paar miljard investeert zodat de grootste kanshebbers de productie al kant en klaar hebben?

… en dat de Amerikaanse overheid en diverse Europese overheden ook nog miljarden vooruitgegeven hebben met garantie van afname bij diverse farmaceuten? Nee dat heeft Robin niet gemist, Robin is simpelweg niet vies van een leugentje.

Robins laatste bezwaar is dat het maanden duurt voordat iedereen ingeënt is. Dat kan best wel zijn, maar daarbij kun je risicogroepen voorrang geven en maatregelen al geleidelijk afschalen.

Vervolgens klaagt Robin erover dat we anders anderhalf jaar afwisselend zwaar en licht regime moeten hebben en mensen er gek van worden. Maar dat hoeft helemaal niet als we tenminste leren. Het idee van “the hammer and the dance” is dat je gecontroleerd maatregelen versoepelt tot blijkt dat je dat net te ver gedaan hebt en dan de teugels weer ietsje aantrekt. De schommelingen zouden in principe dus steeds minder moeten worden, net als een uitdovende rimpeling in het water.

Maar dat gaat mis op het moment dat er ophitsers zijn als Willem en Maurice die roepen dat alle maatregelen onzin zijn en die alle spreektijd krijgen van hun maatjes Jort en Sander, of dat er een Robin is die vindt dat we even snel een slachting moeten houden.

Robin belooft ons dat groepsimmuniteit gaat helpen en de ziektelast lager maken. En om dat te bereiken wil hij dat het virus door de hele bevolking raast en iedereen besmet en dan zijn we ervan af. Behalve dan de ouderen en kwetsbaren.

Daarbij onderschat Robin gemakshalve het aantal ouderen en kwetsbaren. Als Jort terecht zegt dat er 4 à 5 miljoen ouderen zijn, zegt Robin dat dat reuze meevalt. Maar dat getal was goed. En dan is het nog voorzichtig om alleen 60-plussers te rekenen.

Daarbij komen nog jongere kwetsbare groepen, bij elkaar 6 miljoen, dus 35% van de bevolking. @DiederikJekel merkt terecht in dat draadje op dat het onmogelijk is om die 5 miljoen maar “even” te isoleren van de bevolking. Maar er is nog een fundamenteel probleem met Robins plan.

Robin zegt dat je die 35% “even” voor 4 maanden moet opsluiten, het virus moet laten rondgaan en dan ben je ervan af. Zelfs als dat lukt, krijg je dus groepsimmuniteit doordat 70% van de bevolking besmet wordt en daarna de epidemie uitdooft.

Maar die groepsimmuniteit is dan 70% van 65% van de bevolking, oftewel maar 45% van de totale bevolking. Op het moment dat je het isolement van de kwetsbaren en ouderen weer opheft, is er geen groepsimmuniteit meer en leidt elke besmettingshaard tot een uitbraak.

Sterker nog, iemand die besmet is en oma bezoekt in het verzorgingshuis (waar niemand ooit besmet was) zorgt voor een uitbraak en een slachting aldaar. Robins plan werkt helemaal niet, integendeel: het zorgt juist voor een uitgestelde golf aan doden onder kwetsbaren en ouderen.

Is Robin echt zo dom dat hij deze consequenties niet heeft doorzien, of is hij de intellectuele erfgenaam van Karl Brandt die erop uit is om alle “dor hout” te kappen? De lezer moge oordelen.

Om zijn plan te verkopen wordt de termijn voor een vaccin steeds langer: van 12 maanden naar 18 maanden naar zelfs 2 jaar, en dat terwijl er al 10 vaccins in fase 3 zitten. En de termijn voor zijn perfide plan maakt hij gedurende de uitzending korter van 4 naar 3 maanden.

Robin bagatelliseert verder ook de morbiditeit van COVID-19, die niet mis blijkt te zijn: zo heeft meer dan de helft van de patiënten langdurige vermoeidheidsklachten.

Robin verwerpt de rekensom van Gommers, die op 55.000 doden komt, omdat diens IFR van 0,65% twee tot drie keer te hoog zou zijn. Maar volgens de WHO liggen serieuze schattingen van de IFR tussen 0,5 en 1,0%.

Zo kan ik doorgaan met alle beweringen van Robin onderuit te halen. De lezer moge oordelen of Robin gewoon dom of naïef is, of dat Robin expres met een plan komt dat niet werkt en dat veel meer slachtoffers eist dan nodig. Bij mij is Hanlon’s Razor allang bot.

Eén gedachte over “Robin Fransman bij Op1, 8 oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *