Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Tijs blijft Maurice ophemelen

Gepubliceerd op 21-05-2021 en laatst gewijzigd op 21-05-2021 <!– door Daniël Tuijnman –>

Tijs van den Brink verdraait de feiten om te doen alsof het RIVM nu Maurice gelijk geeft

Tijs van den Brink doet in zijn nieuwste column net alsof het RIVM nu De Hond gelijk geeft met de wijziging van hun richtlijnen. Ik heb in mijn eerdere blogpost “Maurice de Hond kraait onterecht victorie” al aangegeven waarom dat niet het geval is. Misschien helpt het voor Tijs als ik het nog eens opschrijf wat er mis is aan die redenering.

Allereerst begint Tijs met een verzwakte weergave van de positie van De Hond. Hij schrijft:

Maurice de Hond zei (en zegt): het gebeurt vooral via minidruppeltjes (aerosolen genaamd) die in afgesloten ruimtes door de lucht zweven en dus verder komen dan anderhalve meter.

Maar De Hond ging een stuk verder. Op 7 juli 2020 schreef hij in zijn blogpost “Zo word je besmet door aerosols en dit kan je er tegen doen” dat zelfs 95% van de besmettingen door aerosols zou plaatsvinden:

en op 18 juni 2020 had hij in “Game, set & match; het zijn de aerosols” geschreven dat de 1,5 meter-maatregel afgeschaft zou moeten worden:

Van den Brink schrijft vervolgens

Deze week zette het RIVM een kleine maar toch opmerkelijke stap. 

suggererend dat het RIVM daarmee De Hond gelijk zou geven. Dat is natuurlijk niet het geval. De tekst op de pagina van het RIVM:

Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. 

geeft aerosolen slechts een hele kleine rol, en geenszins de 95% die De Hond claimde. De tekst is ook geenszins in tegenspraak met de vorige tekst die luidde:

Het is op dit moment niet duidelijk of de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Mochten ze een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. 

Het is dus niet zo dat het RIVM plotseling radicaal van koers wijzigt; er is sprake van voortschrijdend inzicht, en de nieuwe tekst suggereert eigenlijk zelfs een beperktere rol dan de oude tekst, in mijn optiek. De 1,5 meter-maatregel blijft onverkort hoeksteen tegen verspreiding, anders dan De Honds mening.

Voorts suggereert Van den Brink dat het RIVM niet zou aanraden om goed te ventileren. Ook dat is onjuist, het RIVM heeft een gehele pagina over ventileren die begint met de tekst:

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken.

en die tekst staat er al tenminste sinds 3 januari, volgens archive.org . Het RIVM raadt ook aan:

Zorg altijd voor goede ventilatie van je woning en je werkplek, 24 uur per dag. 

Van den Brink slaat ook de plank mis met fysieke overdracht. Hij zegt dat het RIVM stelt dat de overdracht via fomieten — voorwerpen waar het virus even op verblijft en doorgegeven wordt, zoals trapleuningen of deurkrukken — klein is, en dat we daarom niet meer zo vaak hoeven handen te wassen. Dat is een onjuiste conclusie. Het handen wassen helpt niet alleen tegen overdracht via fomieten, maar ook tegen overdracht direct van handen op het gezicht, een route die door het RIVM nog steeds wordt genoemd:

Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is. 

Handen wassen helpt tegen deze verspreidingsroute, aangezien iedereen onwillekeurig met de handen het gezicht aanraakt. Tijs van den Brink bevordert met deze desinformatie dus verspreiding van het virus.

Ten slotte is het triest te constateren dat Van den Brink nog steeds de nationale datasjoemelaar onterecht legitimiteit geeft door hem op één lijn te stellen met het RIVM. Hij schijnt niet te willen begrijpen wat het begrip “false balance” inhoudt.

Eén gedachte over “Tijs blijft Maurice ophemelen

  1. Ha Daniel,

    Ik suggereer niet dat het RIVM Maurice gelijk heeft gegeven. Ik suggereer precies wat ik zeg: dat het RIVM deze week een stap heeft gezegd en dat dat consequenties zou moeten hebben voor de overheidscommunicatie.
    Ik zeg niet dat het RIVM ‘plotseling radicaal van koers’ wijzigt.
    Op dezelfde pagina waarin het nieuwe aerosolenstandpunt van het RIVM staat, staat ook een lijst met do’s en don’ts. Daar staat ventileren nu hoog op! Terecht lijkt me. Handen wassen staat bijna onderaan.
    Ik zeg, in tegenstelling tot wat jij schrijft, helemaal niet dat het RIVM niet aanraadt goed te ventileren. Ik zeg alleen dat het kabinet in de basiscommunicatie ‘ventileren’ nooit meeneemt. Ik doe een oproep dat te veranderen.
    Voor wat betreft het handen wassen: hoe komt het virus op mijn handen, als ik anderhalve meter afstand houd en het niet wordt overgedragen door fomieten? Dat is lastig, lijkt me. Daarom lijkt me (ik formuleer het voorzichtig) handen wassen lager op de lijst te kunnen en ventileren hoger.
    Ik zie niet in wat daar mis mee is.
    En ik stel De Hond helemaal niet op één lijn met het RIVM. Ik heb hem bijvoorbeeld nooit de ruimte geboden om te zeggen dat de anderhalve meter kan worden afgeschaft etc. Op dit punt, aerosolen heb ik hem wel ruimte gegeven zijn verhaal te doen. En terecht, vind ik nog steeds.

    Groet!

    Tijs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *