Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Maurice: weer niet het weer

Gepubliceerd op 10-04-2021 en laatst gewijzigd op 10-04-2021

In zijn blogpost van 8 april claimt Maurice de Hond alweer dat seizoenseffecten belangrijker zouden zijn dan de maatregelen.

Dit keer baseert De Hond zich op grafieken die gemaakt zijn door de Canadese data-sjoemelaar Martin Brodeur. Diens eerste tweet uit een draadje bevat grafieken van aantallen bevestigde COVID-gevallen in zes zuidelijke staten van de VS:

Deze grafieken vertonen allemaal een kleine golf in de zomer en vervolgens een grote golf in de winter. De grafiek van Louisiana heeft ook nog een korte golf in maart, het begin van de pandemie in de VS. Brodeur beweert bovendien dat dit overeen zou komen met het Hope-Simpson-model voor influenza.

Maar als we bij het CDC bij het “Flu Portal” kijken, zien we niets van een golf(je) in de zomer. De grafieken voor vijf van de zes staten (data voor Florida waren niet aanwezig) voor het seizoen 2018/2019:

Kortom: vijf keer een griepgolf in de winter, met overal een dal in de zomer. Brodeur verzint maar wat. Een golf(je) in de zomer zou ook niet overeenkomen met het gangbare verklaringsmodel voor Hope-Simpson, namelijk, dat het hier gaat om de hoeveelheid vitamine D.

Een recente studie van COVID in de VS concludeert ook dat:

At a finer spatial scale, the mobility index (with the relative importance of 34.32%) was found to be the highest contributing factor to the COVID-19 pandemic growth, followed by homestay (26.14%), population (23.86%), and urban density (13.03%). The weather by itself was identified as a noninfluential factor (relative importance < 3%).

Oftewel: het weer heeft slechts een zeer kleine invloed op de COVID-pandemie. De Hond komt weer met verzonnen, onware argumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *