Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Maurice: “stel maatregelen uit”, 14 december 2020

Gepubliceerd op 09-04-2021 en laatst gewijzigd op 09-04-2021

Maurice de Hond roept op 14 december 2020 op om corona-maatregelen uit te stellen, op basis van kwestieuze cijfers en grafiekjes

Een bekend spreekwoord zegt: there are lies, big lies and statistics. Maurice de Hond laat met zijn laatste blogpost weer eens zien hoe gemeen je kan liegen met statistieken. Dit is tenminste de tweede keer dat De Hond (onterecht) oproept om broodnodige anti-corona-maatregelen uit te stellen.

Maurice maakt er veel misbaar van de afgelopen paar dagen het aantal positieve tests fiks omhooggeschoten is, terwijl dat niet het geval is met het aantal ziekenhuisopnames.

Hij zegt dat deze lange tijd in de pas hebben gelopen. Over 01-09 t/ m 23-10 zegt hij: ¨De gele en blauwe lijn uit deze grafiek laten een correlatiecoefficient zien van 0,98.” en over 20-10 t/m 20-11: “De correlatiefactor voor de laatste 30 dagen van deze grafiek is 0,86. “

Maar over de laatste 12 dagen, waar hij zoveel misbaar over maakt, heet het plotseling: “De correlatiefactor voor de laatste 12 dagen van deze grafiek is nu ongeveer 0.” Kennelijk is hij plotseling vergeten getallen met 2 cijfers achter de komma te gebruiken. Waarom dat?

Een tweede ding probleem is dat die laatste periode zo kort is, slechts 12 dagen en niet een maand of zelfs bijna twee maanden. Zo’n periode kan ik er elders ook wel uitvissen, zie hieronder. Dit heet de “Texas sharpshooter fallacy”.

Probleem 3 is de presentatie van de grafiek. Omdat hij het aantal besmettingen 7 dagen verschoven heeft, zie je een lange stijgende lijn op het eind van besmettingen, maar de lijn van het aantal opnames eindigt dus 7 dagen eerder.

Als we het netjes uitsnijden waar de lijn van ziekenhuisopnames (blauw) ophoudt, dan valt het met die correlatie ook best mee. Zoveel stijgende lijn in besmettingen ziet er ook weer niet in.

Bovendien komt dit stuk stijgende lijn in besmettingen overeen met het begin van het vrijere beleid van testen waarin ook mensen zonder symptomen zich kunnen laten testen, en waarin je dus alleen daarom meer positieve tests zult verwachten. Hier is dus niets raars aan de hand.

Kortom, er is (nog) geen enkele reden te veronderstellen dat er geen correlatie meer zou zijn tussen het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Met verandering van het beleid zal de factor ertussen anders liggen, maar dat is alles.

Het kernprobleem van deze grafiek is dat na de beleidsverandering van testen het aantal positieve tests nog steeds als een gek toeneemt. Dat is het stukje gele lijn rechts van waar de blauwe lijn ophoudt.

Dat stuk ligt in de toekomst, en dat duidt er dus wel degelijk op dat in de komende dagen het aantal ziekenhuisopnames ook fors gaat toenemen. Het feit dat de voorlopige cijfers bij NICE hoger liggen dan de definitieve voor 10-12 duidt daar ook op.

Kortom, Maurice liegt er met zijn statistiekjes weer eens flink op los om het overheidsbeleid in de wielen te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *