Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Maurice: interview met RTL-Z, 16 december 2020

Gepubliceerd op 10-04-2021 en laatst gewijzigd op 10-04-2021

In zijn interview met RTL-Z van 16 december steekt Maurice de Hond weer van wal over R0 en over het weer, en slaat voortdurend de plank mis.

Deze blogpost is een bewerking van mijn twitterdraadje van 16 december 2020 over zijn interview met RTL-Z:

De gehele eerste helft van het interview gaat over Maurice z’n blogpost van gisteren over de R0 van 1,24. Daarvoor verwijs ik naar mijn blogpost daarover.

Na de reclame-break legt de interviewer hem voor dat hij de overheid van nogal wat beticht: goocheltrucs, hypnotiseren, indoctrineren, en fake news. Ironisch genoeg zijn in ieder geval de eerste en de tweede dingen waar Maurice zich van bedient.

Op 8:04 merkt Maurice op dat het percentage positieve tests de afgelopen week nog gestegen is van 11,7% naar 12,0%. Hij lijkt zich niet te realiseren dat dit onderstreept dat het aantal besmettingen inderdaad de klauwen uit loopt, zie mijn eerdere blogpost.

Op 8:21 merkt hij op dat hij een dochter op de basisschool heeft. Inderdaad, de 73-jarige Maurice is in 2003 getrouwd met de toen 22-jarige Cubaanse Mari Petell Rodriguez en ze hebben samen een dochter van 11.

Op 8:44 blijft Maurice zijn langspeelplaat afdraaien dat de R0 maar ietsje boven de 1 ligt, terwijl zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnamen drastisch aan het stijgen is.

En Maurice blijft ook in de groef hangen dat de overheid een paar dagen had moeten wachten tot de kerstvakantie – hij bedoelt dus bijna een week. Ondanks de stijgende cijfers en ondanks dat hij dat eerder ook al riep en niet deugde.

Natuurlijk ligt het dan aan het weer. Niet dat Maurice z’n theorietjes over het weer ooit klopten. En Maurice begeeft zich in wensdenken: “het zou kunnen zijn dat in de kerstvakantie de cijfers zakken”. Het zou ook een ramp kunnen worden, maar dat veegt hij onder het tapijt.

Vervolgens is het volgens Maurice één groot complot van medici en epidemiologen dat we alleen naar de ziektelast kijken. Hij verliest daarbij uit het oog dat er inderdaad gestuurd wordt op wat de ziekenhuizen maximaal aan kunnen.

En Maurice vergeet ook bij het noemen van “belang voor de economie en de maatschappij” dat die beide erbij gebaat zijn dat mensen vertrouwen in de economie hebben en niet in angst moeten leven dat de pandemie verder om zich heen maait.

Juist het economisch belang van ondernemers is dat ze slechts kort en effectief dicht hoeven en niet twee jaar moeten blijven aanrommelen met halve en hele lockdowns.

Uiteraard kon het pluggen van het zogenaamde belang van ventilatie niet uitblijven. De enige wetenschapper waar hij zich op baseert, Jiminez, vindt Maurice z’n “Deltaplan Ventilatie” ook onzin. Vertel eens, Maurice, hoeveel krijg je betaald van die ventilatieboeren?

Tot slot roept Maurice dat de zorgcapaciteit omhoog had gemoeten en roept dat de RAI daarvoor had moeten worden opengesteld en een ziekenhuisschip. Maar waar haal je het personeel vandaan?

Daar heeft Maurice ook wel een oplossing voor: verpleegsters invliegen van Cuba. Dat is in de eerste plaats asociaal: zo beroof je een ander (arm) land van zijn zorgpersoneel, en in de tweede plaats onwerkbaar. Hoe communiceer je met al die verpleegsters die alleen Spaans praten?

Tot zover Maurice z’n interview bij RTL-Z. Het was weer de collectie halve waarheden en hele verzinsels, plus de gebruikelijke onbewezen obsessies zoals het weer en ventilatie.

Zie overigens ook Gert z’n draadje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *