Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Maurice gebruikt onzinnige cijfers

Gepubliceerd op 11-05-2021 en laatst gewijzigd op 11-05-2021

Om zijn oproep tot versoepelingen kracht bij te zetten roept Maurice dat er minder positief getesten zijn.

Op zondag 9 mei, ’s middags, tweette Maurice de Hond dat er op 7 mei 1.500 minder positieve tests bij de GGD waren dan een week daarvoor:

Als je op het corona-dashboard kijkt, klopt dat inderdaad, maar dat is maar het halve verhaal. Het totaal aantal afgenomen tests is ook drastisch minder:

Om precies te zijn zegt het dashboard op de twee genoemde datums:

omschrijving30 april7 mei
Totaal aantal testen58.87348.933
Aantal positieve testen7.5146.089
Percentage positieve testen12,8%12,4%

Het aantal tests is dus drastisch kleiner, maar het percentage positieve tests is nauwelijks lager geworden. Daarbij komt dat de data over 7 mei goed nog incompleet kunnen zijn. Verder is het vrij onzinnig om een trend proberen af te lezen aan welgeteld twee punten. De gehele grafiek laat wel op het oog een dalende trend zien in aantallen tests, maar daarbij is het percentage positieve tests juist weer stijgend:

Kortom: deze twee datapunten is een typisch geval van cherry-picking van datums die De Hond even goed uitkomen. Want wat schreef hij eerder die dag:

Op basis van een paar dagen dat er wat minder ziekenhuisopnames zijn roept De Hond gelijk dat maatregelen versoepeld moeten worden. Kennelijk heeft hij niets geleerd van die keer in oktober dat hij riep dat maatregelen uitgesteld moesten worden, of die keer in december dat hij dat deed — in beide gevallen was het overduidelijk dat er heel nodig maatregelen genomen moesten worden. Of vindt De Hond het leuk als er mensen onnodig sterven?

Wat hij hier met “gezondheidsschade” bedoelt wordt ten enen male niet duidelijk, ook niet in zijn blogpost. Hij “vergeet” en passant daarbij de (nog) verborgen schade van uitgestelde operaties en behandelingen. De ICs liggen onverminderd bijna vol, en diverse ziekenhuizen hebben de reguliere zorg al zover afgeschaald dat ook mensen die binnen 6 weken geopereerd moeten worden die zorg niet meer gegarandeerd krijgen. En er is inmiddels een waar stuwmeer aan uitgestelde behandelingen die ingehaald moeten worden zodra COVID de ziekenhuizen niet meer belast, wat nog een megaproject op zich wordt om dat op een goede wijze af te handelen. Versoepelingen betekenen gegarandeerd weer een stijging in ziekenhuisopnames en verder uitstel voor al die al lang uitgestelde behandelingen.

Wat voor “gezondheidsschade” daar tegenover staat als je de maatregelen in stand houdt wordt volstrekt niet duidelijk gemaakt. Het belang dat De Hond erbij heeft om de zorg nodeloos lang overbelast te laten zijn is mij ook niet duidelijk, maar dat is wel wat hij doet met zijn gemanipuleer met cijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *