Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Hans van Tellingen 8 januari

Gepubliceerd op 23-02-2021 en laatst gewijzigd op 11-03-2021

Hans van Tellingen schrijft op zijn blog en in de Elsevier een reeks lang-gedebunkte onwaarheden om maar te kunnen oproepen tot afschaffing van de maatregelen.

Een bewerking van mijn Twitter-draadje van 14 januari:

Hans van Tellingens komt in zijn blogpost van 8 januari met het zoveelste pleidooi om de lockdown af te schaffen. Hij beweert zelfs dat je in vier weken veilig terug kunt naar “normaal”. Een kritische beschouwing.

Aan de totstandkoming van deze blogpost hebben onder andere meegewerkt: @a_skeptic , @Carla_vd_Broek , @Wonders_Always en @NancyBastiaans .

Tellingen begint zijn blogpost met een asociale anecdote. Midden in een lockdown en aanzwellende besmettingscijfers vliegt meneer met zijn gezin naar Portugal, en gaat nog klagen dat hij op de terugreis een PCR-test moest ondergaan.

Hij schrijft het op alsof hij geen idee ervan had hoe ernstig de pandemie was en dat elke verplaatsing van mensen een risico op besmetting is. Net zoals Jeroen Pols had hij op zijn vingers kunnen natellen dat het erger werd.

Pols zwijnde dat de rechter vond dat aan die PCR-test een formele wet ten grondslag moest liggen en niet een aanwijzing van de bestuurder van een veiligheidsregio. An sich vond de rechter geen probleem met zo’n eis.

De regering heeft dat toen gefikst en de eis voor een PCR-wet in de wet opgenomen, precies wat de rechter wilde.

De regering heeft dus helemaal niet de “uitspraak terzijde geschoven” zoals Tellingen tendentieus beweert, of onze grondrechten geschonden. Kennelijk heeft hij op school niet opgelet bij staatsinrichting dat hij niet weet hoe de Trias Politica in elkaar zit.

Vervolgens beroept Tellingen zich op de Great Barrington Declaration, een Amerikaans pamflet van een libertarische denktank dat voorstaat dat je geen enkele maatregel neemt en de ziekte door de bevolking laat uitrazen.

Ten eerste is dat geen manier om kudde-immuniteit te verkrijgen, en ten tweede betekent dat een enorme hoeveelheid lijden. Met een geschatte IFR van 0,6% kom je in Nederland dan op meer dan 70.000 doden.

Maar libertariërs zijn dan ook egoïsten die vinden dat de overheid er slechts voor is om bezit te beschermen en dat mensen voor de rest het zelf maar moeten uitzoeken, geen wonder dat ze zulke asociale voorstellen maken.

Tellingen claimt vervolgens dat geen draconische maatregelen gerechtvaardigd zijn. Want COVID is geen ebola. Inderdaad, COVID verspreidt zich veel sneller en ook asymptomatisch en is in dat opzicht gevaarlijker dan ebola.

Tellingen komt vervolgens met de al duizenden keren ontkrachte vergelijking met de griep, en neemt vervolgens het IFR-cijfer van Ioannides over dat niet op Nederland van toepassing is maar op landen met een andere bevolkingspiramide.

Tellingen beweert vervolgens dat asymptomatische mensen niet besmettelijk zijn. Dat is niet waar, ze zijn hoogstens minder besmettelijk.

Vervolgens claimt Tellingen dat er geen oversterfte is. Daarvoor baseert hij zich op een tweet van Wouter Keller, gepensioneerd ex-directeur van het CBS. Die is al sinds maart de weg kwijt en is de risée van Twitter voor zijn mislukte cijferwerk.

In werkelijkheid is de oversterfte zo’n 15.000 mensen, volgens het CBS en volgens Ruben van Gaalen:

https://twitter.com/rubenivangaalen/status/1347085694884315137

Vervolgens legt Tellingen de schuld aan de vele slachtoffers in verpleeghuizen bij het afsluiten voor bezoek. Dat is de wereld op zijn kop: als er wel bezoek was ontvangen, waren er nog veel meer bewoners ziek geworden en doodgegaan.

Tellingen haalt ook de al belenge leugen van stal dat Kary Mullis zelf gezegd zou hebben dat de PCR-test niet deugt. In het patent heeft hij het note bene over gebruik als “diagnostic tool”.

En in het filmpje dat Tellingen als “bewijs” opvoert zegt Mullis helemaal niet wat Tellingen hem in de mond legt; Mullis waarschuwt alleen voor misinterpretatie van PCR-testresultaten:

Waar Tellingen vandaan haalt dat de WHO zijn waanideeën ondersteunt is een raadsel en daar geeft hij ook geen link voor. Kennelijk is hij zich ervan bewust dat hij dat uit zijn duim zuigt.

Naast mensen die ziek zijn worden mensen getest die in contact geweest zijn met een zieke, uit data van BCO en de app. Die laatsten zijn veel vaker PCR-positief dan zieken.

Tellingen beweert vervolgens “hoe strenger de lockdown was, hoe meer doden”, maar daarmee verwisselt hij oorzaak en gevolg: geen enkele regering kondigt graag een lockdown af maar doet dat pas als laatste redmiddel, dus als de epidemie ernstig is.

Een voorbeeld is Melbourne, waar de epidemie de pan uitrees. De lockdown daar heeft ook de rest van Australië behoed voor meer ziektegevallen.

Een ander voorbeeld is België, waar al in oktober de ziekenhuizen uitpuilden van de COVID-patiënten.

Dan komt Tellingen aanzetten met de #spookboot van Brautigam die helemaal geen IC-schip is maar hoogstens een zorghotel en waar niet eens personeel bij zit, zoals ook te lezen is uit de brief van de minister.

Tellingen heeft het ook fout als hij beweert dat er een structureel tekort aan IC-bedden zou zijn:

Tellingen beweert vervolgens dat de R0 al geruime tijd daalt. Maar op 25 december was die altijd nog 0,95 en dat is bij lange na niet genoeg om de epidemie snel onder controle te krijgen.

Tellingen beweert vervolgens dat de R0 al geruime tijd daalt. Maar op 25 december was die altijd nog 0,95 en dat is bij lange na niet genoeg om de epidemie snel onder controle te krijgen.

Op het gebied van medicijnen komt Tellingen met de usual suspects aanzetten, die voor het grootste deel al een gepasseerd station zijn. Van HCQ is zelfs aangetoond dat het een averechts effect heeft.

En suggereert Tellingen werkelijk om ivermectine als “early treatment” in te zetten? Wat een gevaarlijke suggestie, de fabrikant is het faliekant met hem oneens.

Tellingen stelt vervolgens voor dat we mondmaskers maar afdoen. Maar er is wel degelijk evidence dat ze helpen, en ze passen zeker in het “Swiss Cheese model” van ziektebestrijding:

https://twitter.com/MackayIM/status/1335210803465633795

Tellingen roept vervolgens dat luchtvochtigheid thuis belangrijk is, en verwijst naar een website die weinig wetenschappelijke evidence geeft en er bovenal uit ziet als een Tel Sell-commercial.

Hij gaat er daarbij aan voorbij dat je je huisgenoten met wie je 24/7 onder één dak woont vroeg of laat toch wel besmet, ongeacht de luchtvochtigheid.

Tellingen beroept zich dan op Ivor Cummins, een biochemisch ingenieur, die betoogt dat de grote aantallen PCR-positieven niets zeggen. Het is een gotspe dat hij dat zegt terwijl ziekenhuizen aankijken tegen een mogelijke code zwart.

Het is ook tekenend dat Tellingen zich niet beroept op een epidemioloog, maar op iemand uit een ander vakgebied. Cummins is de zoveelste gevaarlijke fantast met een Youtube-kanaal die populair is bij wappies.

Tellingen haalt vervolgens Lars Admiraal aan dat de epidemie voorbij zou zijn. Ik kan met mijn verstand niet bij deze mate van cognitieve dissonantie. Het is alsof je op de Titanic zit en zegt dat er helemaal geen ijsberg is.

Lars Admiraal is ook weer zo’n geweldige expert om aan te halen: hij is “auteur”. Admiraal heeft ook een tijdje terug meegewerkt met Mario Ortiz die gevaarlijke onzin uitkraamde over de PCR-test.

Over het Pfizer-vaccin beweert Tellingen dat dit “experimenteel” is. Dat is kolder. Aan de techniek van RNA-vaccins wordt al 20+ jaar gewerkt en er zijn diverse trials al mee geweest. En de techniek is gewoon veilig:

Tellingens bewering dat er meerdere vaccins zijn is ook onwaar. Naast Pfizers is Moderna’s vaccin goedgekeurd, ook een RNA-vaccin, maar de andere zijn tot nu toe slechts vaccin-kandidaten.

Het is wel heel bijzonder dat Tellingen de “experimentele” RNA-techniek de reden vindt dat er geen vaccinatieplicht van hem mag komen, en dat hij zich daarvoor niet beroept op de integriteit van lichaam.

Nog bonter maakt Tellingen het door te zeggen dat hij een vaccinatiebewijs doodeng vindt. Dat wordt lekker thuisblijven voor hem, en niet reizen naar exotische landen waarvoor vaccinatie tegen gele koorts, tyfus, enz. verplicht is.

Tellingen zegt verder dat het niet nodig is om mensen die al COVID gehad hebben te vaccineren. Dat kan waar zijn, maar denkt hij nou werkelijk dat het veel helpt om die 5% van de bevolking die PCR-positief heeft getest over te slaan?

Het getuigt van een bijzondere mate van cognitieve dissonantie dat Tellingen doodleuk beweert dat er groepsimmuniteit zou zijn in Tokyo op een moment dat er 1.500 gevallen per dag bijkomen.

Tellingen sluit af met een ronduit beledigende vergelijking tussen mensen die een lockdown bepleiten en antivaxxers. Degene die hier anti-wetenschap is, is Tellingen zelf die zelfs brutaalweg de grote aantallen zieken ontkent.

Tellingen zelf is anti-wetenschap omdat hij met bronnen aankomt zoals een achterhaalde Japanse preprint, een “auteur”, een “biochemisch ingenieur” en een zich als Zwitsers voordoende Duitse complotsite.

Het is dan ook volkomen terecht dat deze blogpost, die van voor tot achter aan elkaar hangt van allang ontzenuwde misleidingen, onwaarheden en leugens, door LinkedIn verwijderd is.

Ik ga in dit draadje niet meer alle door Tellingen voorgestelde maatregelen ontkrachten, want dat is in feite hierboven al gebeurd bij alle claims die hij maakt.

Ik heb wel een alternatief voorstel. Uit mijn onderzoek met aselecte steekproef N=2 blijkt dat alle sociaal geografen onverbeterlijke liegdrammers zijn die zich doof houden voor ontzenuwing van hun gevaarlijke COVID-fantasieën.

Mijn voorstel is dan ook dat de regering alle sociaal geografen van hun bed licht en interneert, en dat alle faculteiten sociale geografie gesloten worden omdat dit kennelijk de infectiehaarden van deze hersenrot zijn.

Naschrift: naar aanleiding van dit Twitter-draadje heeft Hans van Tellingen me op Twitter geblokt, zonder enige discussie.

Eén gedachte over “Hans van Tellingen 8 januari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *