Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Famke Louise bij Jinek

Gepubliceerd op 28-09-2021 en laatst gewijzigd op 28-09-2021

Mijn live Twitter-draadje van het interview van Famke Louise bij Jinek op 22 september 2020

Op 22 september 2020 was Famke Louise te gast in de talkshow van Eva Jinek vanwege haar deelname aan de #ikdoenietmeermee-actie van diverse BN’ers. Andere gasten waren Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, en Diederik Gommers, intensivist aan het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Hieronder de live tweets die ik van dat interview gemaakt heb.

Het interview staat ook nog online op Eva Jineks website.

Live tweets

Famke denkt dat jongeren niet ouderen bezoeken nadat ze een feestje gehad hebben. Jaja.

En nu zijn het ook de oudere mensen die te veel naar de kroeg gaan terwijl jongeren heilig zijn en drie weken hun ouders niet bezoeken nadat ze een feestje bezocht hebben.

Erg geloofwaardig is het niet.

Famke confabuleert dat de eerdere lockdown geen effect had. Kennelijk heeft ze gemist dat het aantal besmettingen in juni dramatisch omlaag ging.

Nu komt de gewraakte hashtag. (#ikdoenietmeermee)

Famke kreeg een appje van een andere artiest die vroeg of ze mee wilde doen met deze actie. Ze had een sterke mening. Maar het is een gevoelig onderwerp dus ze heeft het op papier gezet.

Famke heeft heel veel respect voor corona — het virus, de zieken etc. Ze ontkent niet dat het bestaat.

Famke klaagt dat allerlei bedrijven plat liggen, vooral de entertainmentindustrie. Zelf rijdt ze nog steeds een nieuwe auto.

Ze snapt dat mensen boos zijn, maar ze had een goede reden en wil die toelichten.

Gommers wil het gesprek aangaan over haar frustratie. Hij herhaalt dat iedereen moet meedoen.

Famke zegt dat ze zich niet niet aan de 1,5 meter wil houden. Daarom heeft ze een pamflet ondertekend waarin de 1,5 meter maatregel zwart gemaakt wordt. Hypocriete bitch.

Jinek legt haar aan de voeten dat ze zo al haar volgers oproept ook niet mee te doen. Famke zegt dat er allerlei dingen verkeerd zijn maar kan er geen enkele benoemen.

Gommers doet alweer zijn best om te pleiten voor de maatregelen en te vragen wat haar zorgen nu zijn. Er komt alweer geen zinnig woord uit.

Famke zegt dat ze hier gekomen is omdat “dit” haar punt is, maar na minuten lang praten weet ik nog steeds niet wat haar punt is.

Famke vraagt van het kabinet wat ze eraan doen dat veel mensen werkeloos worden. Jinek werpt haar terecht voor dat dit nergens lijkt op wat in haar pamflet staat.

Aboutaleb komt erop in en geeft aan hoeveel steun de overheid aan bedrijven geeft, zoals de KLM en de horeca. Hij benadrukt dat als we samen, solidair de maatregelen volgen de periode zo kort mogelijk is.

Famke weet ongeveer aan vijf zinnen waard aan volstrekte wartaal van afgebroken zinnen te produceren waar ik geen flauw benul van heb wat ze moesten betekenen.

Jinek werpt haar voor de voeten dat VWS haar betaald heeft als influencer om het overheidsbeleid uit te dragen. Jinek werpt haar voor dat dit nogal een radicale omslag is.

Nu zegt Famke dat de besmettingen weer zijn begonnen toen nadat de eerste golf bedwongen was, de cafés weer open mochten. Ze spreekt zich dus tegen met haar pamflet waarin ze het nut van maatregelen ontkent en oproept ze allemaal op te heffen.

Famke weet dat het een ramp is wat ze gedaan heeft. Ze vindt dat er iets moet veranderen.

Gommers zegt dat hij wil regelen het gesprek aan te gaan. En zegt ook dat iedereen zich aan de regels moet houden.

Dit was een gesprek tussen drie intelligente, gestudeerde mensen die hun gedachten op een rijtje hebben — Jinek, Gommers en Aboutaleb — en één ongeletterde die nog niet eens de woorden snapt die ze uitspreekt. Ik wens Gommers veel sterkte met dat gesprek.

Nawoord

Famke Louise heeft woord gehouden en heeft Diederik Gommers bezocht. Ze zouden samen dingen opzetten, maar daar is weinig van terechtgekomen en een maand later wist Gommers te melden dat de samenwerking danig bekoeld was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *