Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Erwin Kompanje en het perfecte immuunsysteem

Gepubliceerd op 29-08-2021 en laatst gewijzigd op 31-07-2022

Een kritische beschouwing van Kompanjes blogpost “Verbijstering, verwondering en verontrusting”

Met dank aan twitteraar @Henk88705077 die mij attendeerde op deze blogpost in een discussie over Henk Groenendijk.

Ik merk allereerst op dat Kompanje tijdens de coronacrisis diverse artikelen heeft geschreven samen met Michaéla Schippers, ontspoorde malloot extraordinaire, die bekendheid geniet van haar claim op live TV dat er ook een COVID 1 t/m 18 geweest zijn.

De werkgever van Schippers, en van Kompanje, nam afstand van haar uitlatingen. Ik heb Kompanje nergens afstand horen nemen van Schippers. Dat maakt hem a priori al ongeloofwaardig.

Maar laten we Kompanje’s column even inhoudelijk onder de loupe nemen. Over griepvaccinatie zegt hij:

Voor gezonde hulpverleners is influenza geen wezenlijke bedreiging. Je kan er even goed ziek van worden, maar dood gaan eraan, dat gebeurt eigenlijk niet.

Datzelfde zou je kunnen zeggen van mazelen, met een IFR van 1:10.000. In andere landen wordt griep serieuzer genomen dan in Nederland en worden mensen van alle leeftijden aangespoord om zich tegen griep te vaccineren. Er zijn in Nederland gemiddeld per jaar zo’n 4.500 overlijdens door influenza, en dat zijn niet allemaal “ongezonde” mensen.

Kompanje lijkt vervolgens verontwaardigd dat bij SARS-CoV-2 gekozen is om de gehele bevolking te vaccineren en zo mensen te beschermen. Hij denkt kennelijk dat niet-kwetsbare mensen niet aan COVID-19 dood kunnen gaan of langdurige problemen overhouden.

Vervolgens komt hij met de drogreden:

Op zich is dit raar als je geen steriele immuniteit kan verkrijgen.

Ook zonder steriele immuniteit kun je transmissie reduceren en zo effectief groepsimmuniteit krijgen. De essentie is dat je Reff onder de 1 krijgt.

Kompanje stelt vervolgens:

De kans dat jonge gezonde mensen ernstige COVID-19 krijgen is nog steeds extreem klein

De kans is tussen de 10% en 35% dat ze long-COVID krijgen. Dat vindt Kompanje prima?

Vervolgens ontspoort Kompanje volledig door het over ons “natuurlijk perfect werkende immuunsysteem” te hebben. Als ons immuunsysteem perfect zou werken, zou er niemand ziek worden. Deze claim is werkelijk te zot voor woorden.

Vervolgens verbaast Kompanje zich erover dat je voor SARS-CoV-2 niet meer op je “natuurlijke immuniteit” mag vertrouwen. We geloven ook niet meer in kabouters, en die immuniteit heb je sowieso niet vóór een besmetting.

Ik stel voor dat iedereen die om die reden geen COVID-vaccinatie neemt, verplicht door een dolle hond gebeten wordt. Dan mogen ze nog eens terugkomen met hun “vertrouwen op het perfecte immuunsysteem”.

Vervolgens bouwt Kompanje een stropop door te vragen:

De vraag is alleen door wie worden zij dan besmet? Is dat werkelijk alleen maar door de ongevaccineerden?

Dat heeft natuurlijk niemand beweerd. Kompanje siert zijn stropop nog wat op door uit de titel van @mkeulemans zijn artikel het woordje soms weg te laten in zijn eigen tekst:

Dus zowel volledig gevaccineerde studenten én docenten als ongevaccineerde studenten en docenten kunnen anderen besmetten.

Niemand heeft ooit beweerd dat vaccins perfect zijn. Er is bij praktisch elk vaccin zowel primair vaccinfalen (ziek worden) als secundair vaccinfalen (besmetting van anderen). Maar vaccinatie reduceert de kans op beide.

Vervolgens claimt Kompanje over de ongevaccineerde mensen in zijn omgeving:

Zij ogen ook gezond en zij zijn het ook.

Dat laatste vind ik knap. Heeft hij al zijn kennissen aan een medisch onderzoek onderworpen?

Het is duidelijk dat dit anecdotisch “bewijs” is dat bovendien gekleurd is door de confirmation bias van Kompanje zelf, die blijkens de teneur van dit artikel, sympathiseert met antivaxxers.

Ten slotte bezondigt Kompanje zich aan de Nirvana fallacy: als het niet perfect werkt, mag je het niet eisen. Zegt hij dat ook van autogordels? Die voorkomen immers ook niet elke dode of gewonde.

Na deze beschouwing kunnen we concluderen dat Kompanje, net als Michaéla Schippers en Henk Groenendijk, ook een ontspoorde wetenschapsontkenner is voor wie geen plaats hoort te zijn in ons hoger onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *