Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Het framen van een verhaal

Gepubliceerd op 29-08-2021 en laatst gewijzigd op 30-08-2021

Machinaties rond de video van David Prins, mei 2020

Deze blogpost gaat in op de machinaties van David Prins, longarts en aankomend motivational speaker, en zijn mentor Michael Pilarzcyk, motivational speaker, met hun social media-posts.

De Facebook-post van Tom van Rooden, donderdag 14 mei

David Prins´ video kreeg vooral veel bekijks omdat Michael Pilarczyk, een motivational speaker die zijn mentor of coach op dit gebied lijkt te zijn, de video deelde op zijn Facebook-pagina. Vervolgens postte Prins een disclaimer:

En op zondagavond 10 mei haalde hij de video zelf, vrijwillig weg. Dat hij dat vrijwillig deed postte hij ook op Facebook:

De disclaimer staat er nog op Instagram, en op Linkedin waar kennelijk nog steeds gediscussieerd wordt.

Vervolgens haalde Pilarczyk zelf ook zijn kopie van de video weg van zijn Facebook-tijdlijn, en dinsdag 12 mei postte hij daarover een heel lang verhaal op Facebook, waarin hij dat ook zegt.

Op kritische vragen over de suggestie van complotten die er uitgaat van Prins’ video gaat hij niet in. Als je Pilarczyk een concrete vraag hierover stelt, antwoordt hij met een nietszeggende woordenstroom (met name het tweede screenshot) of veinst hij met beschaafde bewoordingen de vraag niet te begrijpen, een techniek die bekendstaat als Sealioning.

Gisteravond, woensdag,13 mei haalt hij plotseling de post weg. En meteen erna post hij op Linkedin een verhaal met de tekst van “Over de muur” van het Klein Orkest, en eindigt met:

Mooi liedje. In het licht van alle mensen van wie de laatste dagen hun posts zijn verwijderd, of erger nog persoonlijke social media accounts zijn verwijderd (zomaar zonder waarschuwing of reden). In de digitale wereld kan je zomaar gewist worden. En dat is de werkelijkheid vandaag.

En dat heeft hij vanmorgen, donderdag 14 mei, ook weer weggehaald.

Zo creëert Pilarczyk bewust de suggestie dat Prins en hij gecensureerd wordt. Wie het verhaal niet gevolgd heeft, zou het nog denken ook, want de sporen dat alles vrijwillig weggehaald is heeft hij zelf weggewerkt.

Nawoord augustus 2021

De video van David Prins is geruime tijd blijven circuleren in kringen van complotdenkers. Of Prins’ carrière als motivational speaker hiermee een boost gekregen heeft, weet ik niet. In ieder geval is David Prins in de arena van COVID-complotdenkers een eendagsvlieg gebleken en hebben we daarna noch van Prins, noch van Pilarzcyk, iets vernomen. Good riddance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *