Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Disinformation Dozen

Gepubliceerd op 29-08-2021 en laatst gewijzigd op 17-07-2022

De 12 antivaxxers met de meeste invloed op social media

Het AD had 21 juli 2021 een artikel over de zogenaamde “Disinformation Dozen”, de 12 antivaxxers die samen verantwoordelijk zijn voor twee derde van alle antivax-desinformatie op sociale media. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Center for Countering Digital Hate (CCDH) in april, en het rapport kan op hun site gevonden worden, alsmede een vervolg.

De lijst

Bovenaan staat Joseph Mercola, een osteopaat en promotor van allerlei alternatieve meuk. Hij financiert ook voor 40% het National Vaccine Information Center, een van de oudste antivax-clubs in de VS.

Nummer 2 is Robert F. Kennedy Jr., advocaat en zoon van de gelijknamige presidentskandidaat uit 1968. Hij is ook een gevestigde naam in de antivax-wereld met zijn Children’s Health Defense.

Nummer 3 zijn het echtpaar Ty en Charlene Bollinger. Ty is complotdenker en promoot alternatieve kanker-“therapieën”.

Nummer 4 is Sherri Tenpenny, osteopaat van opleiding, en inmiddels een veteraan in de antivax-wereld. Ze gelooft dat de Sandy Hook-schietpartij veroorzaakt werd door “vaccinatieschade”.

Nummer 5 is Ronnie Steven “Rizza” Islam, een lid van Nation of Islam en influencer. Hij verspreidt zijn antivax-boodschap met name onder (islamitische) zwarten, tezamen met antisemitische en/of anti-LHBTI-boodschappen.

Nummer 6 is Rashid Buttar, alweer een osteopaat, die zogenaamd autisme kan genezen en alternatieve kanker-“therapieën” heeft. Zijn artslicentie is ingeperkt ten gevolge van misdragingen.

Nummer 7 is Erin Elizabeth, de levenspartner van Joe Mercola (#1) en eigenaar van de website Health Nut News.

Nummer 8 op de lijst is Sayer Ji, eigenaar van de website Green Med Info, een van de ergste desinformatie-sites op het gebied van gezondheid.

Nummer 9 is Kelly Brogan, psychiater van opleiding, en noemt zichzelf “holistisch psychiater”. Zij is de levenspartner van Sayer Ji en schrijft regelmatig op GreenMedInfo.

Nummer 10, Christiane Northrup, is gynaecoloog van opleiding maar zoekt het tegenwoordig meer in chakras, astrologie en feng shui.

Nummer 11, Ben Tapper, is een chiropractor die zichzelf uitgeeft voor dokter. Hij is zo te zien een rijzende “ster” in Antivaxxië, met nog weinig aandacht buiten sociale media.

Ook #12, Kevin Jenkins, is een nieuw gezicht. Hij heeft een dubieus bedrijf opgericht om te COVID-maatregelen bij reizen te omzeilen.

Het Center for Countering Digital Hate (CCDH) heeft sociale media – Facebook, Instagram, Twitter, Youtube – geadviseerd om deze mispunten van hun platforms te verwijderen. Dat is slechts met mate gebeurd.

Ten tijde van het rapport – maart 2021 – waren er 2 geheel en 1 gedeeltelijk verwijderd van Facebook en 2 gedeeltelijk van Instagram. Facebook probeerde te doen alsof ze enorm bijgedragen hadden aan vaccinatie-bereidheid:

In werkelijkheid heeft Facebook nooit een vinger uitgestoken naar antivax-propaganda op haar platform, en dat is haar zeer kwalijk te nemen. Er zijn nog een aantal prominente mensen en organisaties die opvallen door afwezigheid, en lang de vrije gang hebben kunnen gaan.

Andere prominente antivax-mispunten

Larry Cook met zijn groep “Stop Mandatory Vaccination” mag al jaren ongestoord zijn gang gaan op Facebook.

Mike Adams de “Health Ranger” en diens site Natural News zijn door Facebook niet verwijderd vanwege de content maar vanwege spamming.

Shiva Ayyadurai, de man die beweert dat hij email heeft uitgevonden omdat hij als tiener een programma met de naam EMAIL schreef.

Del Bigtree, de Amerikaanse Flavio, co-auteur van Wakefields film Vaxxed, producer van The Highwire en oprichter van ICAN.

En uiteraard Andrew Wakefield, de peetvader van de moderne antivax-beweging.

Sociale media als Facebook (en Instagram), Twitter en Youtube zouden al deze mensen en hun organisaties van hun platformen moeten weren, in het belang van de volksgezondheid. Het is een schande dat dat nog steeds niet het geval is.

Zoveel osteopaten!

Het is opvallend hoeveel osteopaten er op de lijst staan. Dit behoeft enige uitleg. In Nederland is een osteopaat een alternatief “genezer”, maar in de VS ligt dat anders. De opleiding tot “doctor of osteopathy” (DO) onderscheidt zich nauwelijks van de opleiding tot “doctor of medicine” (MD). Het enige verschil is dat de DO-opleiding een extra module heeft voor “osteopathic manipulative medicine”.

De opleiding trekt wel meer mensen aan die aan kwakzalverij gaan doen – volgens het rationalwiki-artikel 10% tegen 1% voor de MD-opleiding – maar dat betekent ook dat 90% van de DO’s reguliere artsen zijn.

Een Nederlandse lijst

Voor zover ik weet bestaat er geen Nederlands equivalent. Een volledig onwetenschappelijke lijst die ik op mijn theewater heb samengesteld zou er zo uitzien:

 1. Willem Engel
 2. Maurice de Hond
 3. Flavio Pasquino
 4. Pierre Capel
 5. Robin Fransman
 6. Thierry Baudet
 7. Wybren van Haga
 8. Sven Hulleman
 9. Tom Zwitser
 10. Hans van Tellingen
 11. Felix Wissel
 12. Hannah Visser
 13. Theo Schetters
 14. Frank Ruesink
 15. Robert Jensen
 16. Jan Bonte
 17. Rob Elens
 18. Sietske Bergsma
 19. Isa Kriens
 20. Jorn Luka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *