Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Bob de Wit: opgeruimd staat netjes

Gepubliceerd op 02-08-2022 en laatst gewijzigd op 02-08-2022

Of hoe een Nyenrode-professor afgleed tot peilloze diepten

Sinds het begin van de corona-pandemie is Bob de Wit steeds verder van het padje geraakt. In juni 2020 schreef hij nog, samen met zijn collega Bo van Rhee, een opiniestuk dat vooral als onsmakelijk betiteld kan worden: hij bagatelliseert daar de ernst van COVID-19 door alleen naar mensen onder de 65 te kijken. Kennelijk hebben 65-plussers bij hem geen recht van leven.

Vervolgens is Bob de Wit steeds verder de complotfuik in gegaan. Ik heb aan één LinkedIn-post van hem aandacht besteed in een eerdere blogpost. Inmiddels is Bob de Wit door LinkedIn van het platform verwijderd.

Intussen heeft De Wit in 2021 ook een boek uitgebracht, Society 4.0, waarin hij kennelijk ook al de geschiedenis verkracht, getuige het artikel in de Clingendael Spectator daarover, en grossiert in complottheorieën over bijvoorbeeld het World Economic Forum:

Twitter-account

Nadat hij van LinkedIn was afgetrapt, is Bob de Wit actief geworden op Twitter met het account @JaanBobbie, “Motivational speaker”. Door sommigen wordt eraan getwijfeld of dit echt een account van Bob de Wit is. Pepijn van Erp heeft hem dit gevraagd en hij heeft bevestigd achter het account te zitten:

En de Clingendael Spectator heeft dit Twitter-account getagd in hun promotie van Bob de Wits artikel:

Daarmee hoeft er geen twijfel te bestaan over de identiteit van dit account.

Tribunalen

Sinds begin van dit jaar roept Bob de Wit regelmatig op tot “tribunalen” waar mensen die zich inzetten voor het bestrijden van de pandemie berecht zouden moeten worden, een populair meme in de hardcore-complotscene. Ik heb 15 tweets van zijn hand geteld waarin hij roept dat mensen voor een tribunaal moeten verschijnen. De lijst van deze mensen omvat:

 • Minister-president Marc Rutte
 • Minister Hugo de Jonge
 • Minister Ernst Kuipers
 • D66-fractievoorzitter Jan Paternotte
 • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt
 • Het RIVM
 • IC-arts Diederik Gommers
 • Prof. Marion Koopmans
 • Prof. Jaap van Dissel
 • Prof. Marc van Ranst
 • Prof. Ab Osterhaus
 • De honderden wetenschappers die Dissel ondersteunden na aanval door Gideon van Meijeren
 • Tweep Elsschot

Screenshots van de tweets zijn beschikbaar voor belanghebbenden.

Antisemitisch

Daarnaast heeft Bob de Wit ook twee tweets gepubliceerd die als antisemitisch beschouwd kunnen worden. Bij één daarvan heeft hij, daarop aangesproken, gezegd dat het sarcasme was. Hoe geloofwaardig dat is moge de lezer zelf over oordelen aan het eind van deze post.

Opgeruimd staat netjes

Op vrijdag 29 juli 2022 heeft de Oostenrijkse arts Lisa-Maria Kellermayr zelfmoord gepleegd na en vanwege aanhoudende bedreigingen door antivaxxers en corona-complotdenkers. In reactie op dit nieuws publiceerde Bob de Wit een tweet met de woorden: “Opgeruimd staat netjes”:

Dit is wel het absolute schaamteloze dieptepunt van Bob de Wits uitlatingen. Wat hierbij ook nog opvalt, is dat Bob de Wit dit nieuws kennelijk niet verneemt via de NOS of een ander normaal nieuwsmedium, maar via de neonazistische website Frontnieuws.

Excuses

Vervolgens heeft Bob de Wit excuses aangeboden voor deze tweet en hem weggehaald. Hij heeft verdere uitleg gegeven over waarom hij de tweet heeft geplaatst in discussie met tweep @stonehead:

Mijns inziens zijn deze excuses ongeloofwaardig, om een aantal redenen.

Ten eerste heeft Bob de Wit zijn excuses pas aangeboden nadat Pepijn van Erp de aandacht had gevestigd op zijn gewraakte tweet en Rudy Bouma dit had geretweet, met andere woorden: pas nadat zijn tweet grote exposure had gekregen.

Ten tweede kan Bob de Wit het zelfs in zijn zogenaamde excuses niet nalaten om met complotgeneuzel over “vaccinatieschade” te komen. Dat rechtvaardigt niet het doodwensen van een ander mens.

Ten derde komt Bob de Wit in zijn discussie met @stonehead ook met allerlei smoezen aan. Hij zegt “ik ben een […] echt mens met emoties”, maar dat is geen excuus dat hij niet tot tien kan tellen.

Hij komt voorts aan met een artikel uit “De Andere Krant” als voorbeeld voor die berichten over “vaccinatieschade”. Uit de grafiek in dat artikel kun je al zien dat dit geen bewijs kan zijn voor “vaccinatieschade”: aangezien de blauwe lijn (aantal vaccinaties) en de rode lijn (oversterfte) gelijk op lopen, zonder vertraging, zou dit betekenen dat mensen als ze de prikstraat uitlopen al dood neervallen. Bob de Wit, gepromoveerd psycholoog, had zich dat ook moeten realiseren, en dus moeten realiseren dat dit verhaal onzin was.

Ik ben ook niet de enige die sceptisch is over Bob de Wits excuses. Diverse andere tweeps zijn dat ook:

En nog steeds Nyenrode-professor

De grote vraag hier is niet waarom een professor ontspoord is; er zijn meer voorbeelden, zoals Michaéla Schippers van de Erasmus Universiteit. De grote vraag is waarom Nyenrode niet eerder ingegrepen heeft. Ze hebben 2,5 jaar lang gezien hoe Bob de Wit steeds verder ontspoorde.

Waarom heeft Nyenrode zich niet veel eerder ontdaan van deze complotdenker?

Waarom heeft Nyenrode het zo ver laten komen dat deze odieuze tweet geplaatst is door een van hun hoogleraren?

Wat gaat Nyenrode hier nu aan doen?

4 gedachten over “Bob de Wit: opgeruimd staat netjes

 1. Het WEF is een fascistische organisatie en Kaag en Rutte zijn staatsondermijnende fascisten bijvoorkeur de doodstraf na invoering hier van.

 2. Lekker gedebunkt pik. Klassejournalistiek. Verdiep je eens serieus in het WEF en hun doelstellingen in plaats van kansloos wappie hier wappie daar te roepen.

  1. In mijn blogpost komen de woorden “wappie” en “WEF” niet voor, dus waar heb je het over? Is het zo moeilijk om met iets inhoudelijks te komen? Kennelijk wel als je een wappie bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *