Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Dick Bijl

Gepubliceerd op 05-09-2021 en laatst gewijzigd op 05-09-2021

Huisarts

Dick Bijl heeft geneeskunde gestudeerd, en zich daarna gespecialiseerd als huisarts en 16 jaar als huisarts gewerkt. Later heeft hij zich ook gespecialiseerd als epidemioloog, en hij is in 2006 gepromoveerd op een proefschrift over depressiviteit onder ouderen en behandeling daarvan door de huisarts.

Hoofdredacteur Ge-Bu

Zijn grootste bekendheid kreeg Bijl als redacteur, en later hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin. Hij heeft in die functie altijd veel gefundeerde kritiek gehad op het onderzoek en (onnodig) gebruik van geneesmiddelen. Zijn vertrek bij Ge-Bu, in 2017 na 22 jaar, was niet geheel vrijwillig, zie het interview dat Hans van Maanen met hem had voor Skepsis.

Hij is wel nog actief voor het Belgische geneesmiddelenbulletin “Folio Pharmacotherapeutica”, en voorzitter van de International Society of Drug Bulletins, zonder affiliatie, iets wat tegen hun statuten lijkt in te gaan.

Sinds 2019 is Dick Bijl ook verbonden aan het Institute for Scientific Freedom van Peter C. Gøtzsche, die kort daarvoor uit Nordic Cochrane was gezet vanwege zijn verstorend gedrag. Gøtzsche is, evenals Bijl, al jarenlang een uitgesproken criticus van de farmaceutische industrie.

Corona

Tijdens de corona-crisis blijkt het al vroeg Dick Bijl niet uit te maken wie hem een podium geeft. In maart 2020 staan een aantal artikelen van hem in de complotkrant “De Andere Krant”, en prijkt hij in het redactioneel naast antivaxxer Door Frankema en antivaxxer, homohater, antisemiet en Holocaust-ontkenner Désirée Röver.

Colofon van “De Andere Krant” editie 4, Gezondheid

In het Skepsis-interview van 2017 had Bijl nog betoogd dat de DKTP-prik zo zinvol is, maar naast dat colofon prijkt een artikel waarin Röver betoogt dat de DKTP-prik verantwoordelijk is voor wiegendood en voor “shaken baby syndrome”.

Vervolgens treffen we een opiniestuk van hem aan in het Parool, op 21 maart, vol onheilsvoorspellingen, dat ik elders bespreek.

In juni 2020 werpt Dick Bijl zich op als woordvoerder van de “Brandbrief”, naast initiatiefnemers Evelien Peeters en Hannah Visser:

en als in het najaar 2020 de Stichting Artsen Covid Collectief wordt opgericht, wordt hij daar lid van de “Klankbordgroep”. Hij is daarnaast lid van het “kernteam” van de desinformatie-website “Over Nu” die in maart 2021 opgericht is.

Bijl treedt ook regelmatig op voor interviews voor diverse complotkanalen, zoals Blckbx.tv van Flavio Pasquino en De Nieuwe Wereld van Ad Verbrugge en Marlies Dekkers.

12 gedachten over “Dick Bijl

   1. “Gewoon een korte biografie’…. toch weet u het af te laden met vuilspuiterij. Als er echt iets mis is met Dokter Bijl, zou u dàt moeten benoemen. Nu blijft het bij een persoonlijke, niet nader gemotiveerde rancune.

    1. Misschien moet u een andere bril kopen, of een cursus begrijpend lezen volgen. U lijkt echter geen enkel concreet voorbeeld van die “vuilspuiterij” te kunnen noemen. Voor wat er mis is met Dick Bijl, zie mijn losse debunks voor detailvoorbeelden.

 1. niet te geloven wat u schrijft. niet gehinderd door nader onderzoek zullen we het maar noemen.de mensen die u aanhaalt in di artikel zijn gerenommeerde wetenschappers en blijven in hun vakgebied goed op de hoogte van ontwikkelingen.bovendien kunnen zij meer dan vrijuit spreken aangezien er niemand meer in hun nek hijgt . Lees en luister met open blik en oren naar deze mensen die best veel zinnigs te vertellen hebben. zij leggen e.e.a. ook uit in begrijpelijke taal.

 2. Het is toch niet te geloven dat iemand met zo’n staat van dienst zich nu inlaat met die complotwappies. Eerst zo kritisch bij het Geneesmiddelenbulletin en nu het tegenovergestelde. Heb je daar een verklaring voor, Daniël?

 3. Opleiding tot huisarts, een proefschrift uit 2006, hoofdredacteur geneesmiddelenbulletin geweest…klinkt allemaal indrukwekkend, en in zijn geval lijkt er geen sprake van wat dit betreft een opgeblazen CV (Anders dan bijv. met de Franse goeroe Idriss Aberkane.)
  Wat is hij dan: een pseudo-deskundige of een deskundige die het mis heeft?
  Vond in een engelstalig artikel ook de term “epistemic trespasser”, waarmee bedoeld is: iemand die weliswaar deskundig is in veld A, maar met het prestige van zijn deskundigheid in veld A zijn licht laat schijnen over veld B.
  Bijl is in elk geval noch viroloog, noch epidemioloog. Maar dat zal het grootste deel van zijn naar het wappie-dom neigende publiek worst wezen.
  Onlangs mocht hij zijn licht laten schijnen over de gezondheidseffecten van windmolens. Het wetenschappelijk niveau van wat hij daarover te melden had hield, eufemistisch uitgedrukt, niet over.
  Ik vraag me ook af hoe we over een filosoof (en hoogleraar!) als Ad Verbrugge (van De Nieuwe Wereld) moeten denken.

  1. Bijl heeft jarenlang als hoofdredacteur van het GeBu niet malse kritiek gespuid of allerlei medicijnen. Hij is daarin nauwelijks gehoord. Ik vermoed zo dat hij verbitterd geraakt is en daardoor geradicaliseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *