Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Antivaxxers zijn hun eigen vijand

Gepubliceerd op 04-09-2021 en laatst gewijzigd op 05-09-2021

Hoe antivaxxers het onderkennen van echte bijwerkingen frusteren

Antivaxxers slaan al tientallen jaren op de verkeerde trom. De DKTP-prik zou wiegendood veroorzaken. Er is een correlatie in tijd: wiegendood treedt het vaakste op bij babies van een paar maanden oud, net de leeftijd dat ze een paar DKTP-prikken achter elkaar krijgen. De CDC onderzocht het, en wat blijkt: geen verband. Maar antivaxxers komen nog steeds met het verhaal aan.

De BMR-prik zou autisme veroorzaken. Wakefield loog een artikel bij elkaar waarin hij 12 case-studies verdraaide. Dat artikel is inmiddels grondig ontzenuwd, er zijn grote onderzoeken gedaan over miljoenen personen die geen correlatie lieten zien, maar antivaxxers komen 23 jaar later nog steeds aanzetten met “BMR veroorzaakt autisme”.

De HPV-prik zou chronische vermoeidheid veroorzaken. Ze verspreidden larmoyante verhalen en video’s over tienermeisjes die nog te moe zijn om een pen op te pakken en ze hadden, in Nederland, nog succes ermee ook: waar andere vaccinaties in het RVP een vaccinatiegraad boven de 90% had, schommelde die voor het HPV-vaccin tot een paar jaar terug rond de 50%.

De 22-wekenprik, die een baby in de baarmoeder al van antistoffen tegen kinkhoest voorziet, zou miskramen veroorzaken, wat een monumentaal verkeerde interpretatie is van de gemelde bijwerkingen.

En zo zijn COVID-vaccinaties ook afwisselend gentherapie, zouden ze miskramen veroorzaken en ons veranderen in hagedissen. Oh nee, dat zijn we al volgens David Icke. Of ze zijn niet nodig want “COVID is toch maar een griepje”.

De indianenverhalen van antivaxxers zijn niet alleen al duizend keer uitgekauwd, ze waren van het begin af aan al niet plausibel en missen elk idee hoe de geclaimde bijwerking dan veroorzaakt wordt door de vaccinatie. En daar houden ze niet op: antivaxxers vervuilen al een tijdlang het Amerikaanse meldingensysteem VAERS met verzonnen meldingen, en doen dat ongetwijfeld nu ook met het Lareb.

Echte bijwerkingen

En met al het lawaai dat antivaxxers maken over verzonnen bijwerkingen, komt de discussie over echte bijwerkingen in het gedrang. Wat zei je nou, Daniël, “echte bijwerkingen”?

Ja natuurlijk, net zoals alle medicijnen en alle medische ingrepen hebben ook vaccins bijwerkingen. Een medische ingreep die geen bijwerkingen heeft kan ook geen werking hebben. De bijwerkingen van vaccins zijn over het algemeen licht: een rode plek op de plaats van inenting, een beetje koorts. Ernstige bijwerkingen zijn in de regel heel zeldzaam, en altijd een paar ordegroottes (honderd keer, duizend keer) zeldzamer dan de ernstige complicaties van de ziekte.

(daarmee bedoel ik de totale kans op complicaties / bijwerkingen, niet een risicovergelijking-per-bijwerking, al zie je daar meestal, niet altijd, hetzelfde patroon).

Maar ze zijn er wel, zoals we gezien hebben met de COVID-vaccins: de beide vectorvaccins, AstraZeneca en Janssen, hebben een klein risico op trombocytopenie, en de beide RNA-vaccins hebben een klein risico op ontstekingen van het hart (myocarditis en pericarditis). Geen van beide bijwerkingen is ooit door een antivaxxer geopperd als mogelijkheid.

Er zouden er nog meer kunnen zijn, nog zeldzamer, maar die dreigen zo te verdrinken in het lawaai dat antivaxxers maken met hun verzonnen problemen en verzonnen meldingen.

En zo zijn antivaxxers hun eigen grootste vijand.

2 gedachten over “Antivaxxers zijn hun eigen vijand

  1. Heb je daar feiten en cijfers voor dat anti vaxxers zoals jij ze bestempeld hun eigen bijwerkingen verzinnen. Of denk je dat de procedures van het Lareb niet goed zijn, gebaseerd op jouw idee van vervuilde meldingen bij VAERS, zie ik ook niet onderbouwd. Verder zijn er wel degelijk relaties tussen de myocarditis en pericarditis en het vaccin en worden deze ook door, jou benoemde, antivaxxers aangehaald. Als je iets wilt ‘debunken’ zou je beter niet alleen je niet gefundeerde gal kunnen spuien. Aangezien dit jou maakt waar je ‘de ander’ van beschuldigd; je eigen grootste vijand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *