Daniël Debunkt

Dagelijkse debunks over COVID-19

Levensduur van aerosolen

Gepubliceerd op 21-05-2021 en laatst gewijzigd op 21-05-2021 <!– door Daniël Tuijnman –>

Department of Homeland Security heeft een handige decay calculator

Het DHS beschermt kennelijk niet alleen tegen terroristen, maar wil ook beschermen tegen virussen. Op suggestie van Martin wil ik hun handige “decay calculator” nog eens voor het voetlicht brengen, en inhoudelijk ingaan op wat hij daar stelt. Allereerst een plaatje van de favoriete omstandigheden bij Martin thuis:

die erop neerkomen dat de hoeveelheid aerosolen met levensvatbaar SARS-CoV-2-virus binnen 10,62 minuten gehalveerd is. Ik hou het wat kouder thuis, en met een hogere luchtvochtigheid, en ook dan zie je dat de hoeveelheid besmettelijke aerosolen na 10 minuten gehalveerd worden:

Martin heeft uiteraard volkomen gelijk dat, als je met z’n tweeën lang in dezelfde ruimte verkeert, er steeds nieuwe aerosolen gecreëerd worden. Als je een heel uur op bezoek gaat bij iemand die besmettelijk is, is je kans besmet te worden twee keer zo groot als wanneer je een half uur op bezoek gaat. Maar de beperkte levensduur van een aerosol betekent wel dat hij gewoon weinig tijd en dus gelegenheid heeft om net de mond/neus van het slachtoffer te vinden. Een aerosol die de ruimte in gelanceerd wordt bij uitademen of hoesten of niezen, en niet direct het slachtoffer vindt, moet daarna door toeval zwevend het slachtoffer bereiken.

Te vergelijking een meting, uit 1965, hoe lang mazelenvirussen in aerosolen levensvatbaar blijven:

Uit: J.G. de Jong, “THE SURVIVAL OF MEASLES VIRUS IN AIR, IN RELATION TO THE EPIDEMIOLOGY OF MEASLES”, Arch Gesamte Virusforschung,

Zoals je daar ziet, blijven bij het mazelenvirus na een uur de meesten intact, althans bij lage luchtvochtigheid (RH). Dat is zelfs na 2 uur nog het geval. En het verschil tussen 2 uur overleven of slechts 10 minuten maakt uit of je te maken hebt met de dominante, of met een ondergeschikte transmissieroute.

Eén gedachte over “Levensduur van aerosolen

  1. Ha Daniel, goed dat je de calculator deelt, zodat meer mensen ermee “aan de slag kunnen”. Ik heb nog wel een kleine aanvulling, je mag het ook een correctie noemen, op je stelling dat het virus (in de geschetste omstandigheden) maar korte tijd heeft om het slachtoffer te vinden en via inhalatie te besmetten. Echter, en da’s gelukkig voor het aerosole virus, hoeft het niet te zoeken en hoeft het zich niet met veel moeite een weg naar binnen te banen. Dat “zware werk” doen wij zelf voor het virus door te ademen. En omdat het niet om 1 aerosoletje, in ons geval op 180 kuub lucht gaat, maar om duizenden aerosoletjes (ik maak hier een redelijke, maar vast niet onbetwistbare schatting) is de kans op besmetting groot (over hoe groot mag best gediscussieerd worden). Tot zover mijn aanvullend relaas. Grt Martin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *